در ماه رمضان چه بخوریم؟

به گزارش مجله سرگرمی، برای اینکه بتوانید در این ماه روزه بگیرید و سلامت بمانید باید به آنچه می خورید و زمان خوردن خود توجه کنید.

در ماه رمضان چه بخوریم؟

خبرنگاران| با توجه به نزدیک شدن ماه رمضان و همزمانی آن با فصل بهار که هوا رو به گرمی می رود کسانی که قصد روزه دریافت دارند باید نکات مهم تغذیه ای را به شدت رعایت نمایند. برای اینکه بتوانید در این ماه روزه بگیرید و سلامت بمانید باید به آنچه می خورید و زمان خوردن خود توجه کنید.

چند نکته مهم در رابطه با این ماه و نوع تغذیه را در این گزارش آنالیز می کنیم. سال جاری ماه رمضان در ایران حدود 17 ساعت طول می کشد و برای اینکه در این فاصله بتوانید مواد مغذی کافی به بدنتان برسانید باید در هنگام سحر و افطار تغذیه درستی داشته باشید.

سحری چه بخوریم

زمان سحر باید طوری وقت بگذارید که علاوه بر زمان عبادت وقت کافی برای خوردن سحری داشته باشید. یکی از موارد اشتباه غذایی در این مرحله، غذا خوردن زیاد و با سرعت است که بلافاصله بعد از چند روز سیستم گوارشی فرد را تخریب می نماید. سنگینی معده، طی نشدن روند طبیعی مراحل هضم غذا در طول روز، ترشی معده و در ادامه آن ناراحتی های معده و روده از عواقب این کار هستند.

سحری را پس از نیمه شب میل کنید. این کار باعث می گردد مقاومت فرد روزه دار را به ویژه در روز های اول ماه رمضان، در برابر تشنگی و گرسنگی بلا برود. بهترین نوشیدنی برای جلوگیری از تشنگی در روزه داری، آب است که البته می توان آن را با کمی آب لیموی تازه طعم دار نموده و نوشید.

استفاده از غذا های پر پروتئین مثل تخم مرغ، سویا، گوشت، مرغ، ماهی، لبنیات و حبوبات در وعده سحری باعث می گردد که قند خون دیرتر افت پیدا کند و فرد کمتر احساس ضعف کند. از مصرف مواد غذایی پر فیبر مانند سبزی و میوه دریغ نکنید.

بعضی افراد به دلیل هستگی و دیر بیدار شدن ترجیح می دهند بدون سحری روزه بگیرند. تا جایی که ممکن است این کار را نکنید. هنگام سحری آب زیاد ننوشید. نوشابه های گاز دار اصلاً مصرف نکنید. از مصرف ته دیگ و غذا های بسیار چرب و شور مانند آش شور، برنج و ماکارونی پرچرب در وعده سحری پرهیز کنید.

برخلاف تصور مواد قندی و شیرین مثل زولبیا و بامیه در هنگام سحر باعث افت سریع قند خون و احساس گرسنگی در طول روز می گردد. برای اینکه دیرتر و کمتر احساس تشنگی کنید نباید غذا هایی مثل بادمجان، سوسیس و کالباس، سس مایونز، سیر، پیاز و فلفل در وعده سحری مصرف کنید. برای پیشگیری از بوی آزار دهنده دهان در طول روز، از مصرف سیر و پیاز در وعده سحر بپرهیزید.

نکته مهم دیگری که باید در این ماه به آن دقت کنید میزان غذایی است که می خورید. یکی از مسائل در سیستم غذایی بسیاری از افراد که روزه می گیرند این است که میزان غذا از کنترلشان خارج می گردد. آن ها با این تصور که چند ساعت گرسنه بودند و معده شان خالی است به خودشان فرصت می دهند تا حد ممکن غذا بخورند و این کار کاملاً اشتباه است. مثلاً در زمان افطار، چون به وقت شام نزدیک است، حجم غذای باید بسیار کم باشد تا قبل از شام خوردن از معده خارج شده و امکان خوردن غذای اصلی بدون اثر مضر جانبی وجود داشته باشد. از طرف دیگر حجم شام باید به نحوی کنترل گردد تا هم امکان خوردن میوه و تنقلات بعد از شام باشد، هم مسئله ای در روند خواب پیش نیاورد و هم مانعی بر غذا خوردن در وقت سحر نگردد.

چگونگی غذا خوردن از دیگر نکات مهمی است که باید در ماه رمضان به آن دقت کنید. یکی از معضلات غذا خوردن در ماه رمضان که معمولاً بنا بر کمبود وقت یا استرس داشتن وقت سحر اتفاق می افتد سریع غذا خوردن است. این کار به هر دلیل که باشد تأثیرات مضرش بر روی معده بسیار شدید خواهد بود و عواقبی ناگوار به دنبال خواهد داشت؛ بنابراین با آرامش غذا خوردن و نخوردن آن در شرایط نگرانی، استرس و ناراحتی، بسیار در تأمین سلامتی دستگاه گوارش مؤثر است.

نکته دیگر در خصوص تغذیه در ماه رمضان این است که باید به زمان صرف افطار و شام توجه داشت. نباید بدون در نظر داشتن حجم غذای خورده شده در افطار وارد مرحله شام خوردن شد.

صرف افطار باید در اولین فرصت ممکن انجام گردد تا تداخلی با زمان شام خوردن پیش نیاورد. فاصله زمانی افطار و شام باید آن قدر باشد که در موقع صرف شام غذای هضم نشده در معده نباشد. بهتر است برای افطار خوراکی های سبک بخورید که بتوانید زمان شام غذای کافی میل کنید. زمان شام خوردن هم باید طوری برنامه ریزی گردد که تا قبل از خواب زمان کافی برای هضم وجود داشته باشد و نباید با شکم پر به رختخواب رفت.

یادتان باشد نوع غذایی که هم می خورید خیلی مهم است. غذا هایی که ما می خوریم مهم ترین فاکتور معین نماینده سلامتی و بیماری های ماست. عوامل متعددی، چون عدم اطلاع از مواد غذایی، قدرت هوس در انتخاب، انتخاب غذا در تنوعات مکانی-زمانی، تبلیغات تولیدنماینده ها و انتخاب بر اساس قدرت مالی در انتخاب نادرست غذایی ما دخالت دارند.

وقت افطار

افطار خود را با آب جوش، شیر یا چای ولرم باز کنید. هنگام افطار از مواد قندی که به سرعت جذب می گردد مانند خرما، کشمش، عسل یا نبات بهره ببرید و سعی کنید برای این وعده سوپ، فرنی یا آش رقیق بخورید. نوع آش هم مهم است مثلاً اگر آش رشته در زمان افطار می خورید باید آن را به عنوان غذای کامل در نظر گرفت. از مصرف زیاد مواد غذایی پر چرب در وعده افطار خودداری کنید. این مواد غذایی باعث بی اشتهایی در هنگام سحر می شوند. فاصله زمانی بین افطار و شام را رعایت کنید. زمان شام هم سعی کنید که با غذا های سبک، کم قند و فیبردار مثل سوپ و سبزی ها یا سالاد که فشار چندانی به معده وارد نمی نمایند، آغاز نموده و سپس به سراغ شام اصلی بروید.

شام بهتر است از منابع پروتئینی کم چرب باشد. به عنوان مثال، مصرف تکه ای ماهی یا سینه مرغ کبابی همراه با انواع سبزی های بخارپز شده مانند هویج، لوبیا سبز، نخودفرنگی و ذرت بسیار مفید و انرژی زا است. در زمان افطار به نکات زیادی باید دقت کنید مثلاً از آشامیدن آب یخ یا نوشابه خیلی سرد پرهیز کنید. چای پررنگ نخورید، مواد غذایی شیرین و چرب هنگام افطار، باعث تشنگی می گردد و مصرف زیاد نوشیدنی ها، به ویژه مایعات خنک، با رقیق کردن اسید و آنزیم های دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب مواد غذایی می گردد و مسائلی مانند درد شکم و نفخ را ایجاد می نماید.

مصرف دیرهنگام مواد غذایی باعث به تأخیر انداختن خواب و در نهایت بی اشتهایی و بی حوصلگی هنگام سحر می گردد. مواد غذایی کله پاچه، سیرابی و شیردان موجب تشنگی می گردد، بنابراین بهتر است از مصرف آن ها در ماه مبارک رمضان پرهیز نموده یا به صورت کم آب و کم نمک در وعده افطار خورده گردد.

نوشیدنی ها

در ماه رمضان به خصوص در فصل گرما باید به نوشیدنی ها خیلی دقت کرد. از هرچیزی که باعث تشنگی بیشتر گردد پرهیز کنید و بیشتر نوشیدنی های مناسب بخورید که دیرتر احساس تشنگی به شما آسیب بزند.

شربت آب لیمو

شربت آب لیمو اگر کم شیرین باشد سبب ترشح بزاق شده و احساس تشنگی را در روزه داران برطرف می نماید.

شربت خاکشیر و تخم شربتی

این نوشیدنی بسیار خنک نماینده و ضد عطش است. تخم شربتی، چون خاصیت نگه داری آب در دانه های خود را دارد و می تواند آب را به تدریج به بدن برساند. در نتیجه احتیاج بدن را به مدت طولانی تر نسبت به آب تأمین می نمایند. بهتر است آن ها را بدون شکر یا با شکر کم مصرف کرد.

کاسنی

یکی دیگر از عرقیات خنک کاسنی است. از این رو پیشنهاد می گردد نوشیدنی های مخصوص ماه رمضان مانند خاکشیر را با کمی کاسنی و گلاب مخلوط و سپس بهره ببرید.

سکنجبین

شربت سکنجبین به تنهایی یا با اضافه کردن سکنجبین به خاکشیر نیز می تواند به برطرف عطش یاری کند و بهتر است این ترکیب را تهیه و برای برطرف تشنگی آن را بنوشید.

دم نموده نعناع

نعناع از سبزی هایی است که طبع خنکی دارد، دم نموده برگ خشک نعناع یا مخلوط آن با عسل بین افطار تا سحر موجب برطرف تشنگی می گردد. مصرف شربت نعناع هم برای برطرف تشنگی بسیار مفید است. این شربت نیز به میزان زیادی از عطش جلوگیری می نماید و از نوشیدنی های خوب برای ماه رمضان است.

گل گاوزبان و نبات

گل گاو زبان را با لیمو عمانی و سنبل الطیب دم کنید و با کمی نبات بنوشید، هم به آرامش اعصاب یاری می نماید و هم برای برطرف تشنگی مفید است.

سهند بلاگ: سهند بلاگ: با سهند بلاگ از وبسایت و وبلاگ رایگان بهره ببرید

منبع: فرادید
انتشار: 5 آبان 1400 بروزرسانی: 5 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 27319

به "در ماه رمضان چه بخوریم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "در ماه رمضان چه بخوریم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید